• Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

    Op zaterdag 7 juli starten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) hield een stilte-actie tegen de stierenrennen van Pamplona op de Dam in Amsterdam, op vrijdag 6 juli. Schrijfster Yvonne Kroonenberg deed mee aan de actie.

  • Voorjaarsconferentie Circulaire Economie ‘CE-Spring’

    NEN organiseert op 9 april 2020 bij DUWO in Delft de voorjaarsconferentie CE-Spring over circulaire economie. Hier komen verschillende sectoren bij elkaar om kennis en ervaringen te delen en om te bespreken waar afspraken nodig zijn om de transitie te versnellen.

Mei 2010

Het eerste wat ik doe als ik opstaat, is de honden even naar buiten laten gaan. Dit is enkele minuten en dan staan ze al weer achter voor de keukendeur. Dus met mijn slaperige hoofd doe ik de deur open en lopen ze allemaal naar binnen, tegelijkertijd ben ik bezig om de katten eten te geven en ik let niet op. Vervolgens doe ik het schot naar beneden en laat ik Adam die in de serre woont naar buiten. Enkele seconden later hoor ik veel gegrom, ik kijk in de keuken en alle honden liggen er behalve Ivor. Ik hol door de serre naar buiten en zie Adam in de tuin lopen alsof er niets gebeurd is en Ivor staat dood leuk voor de schutting te wachten om naar binnen te mogen. Hoe ik hem heb kunnen missen is nog steeds onbegrijpelijk het is hele grote wit zwarte hond van 40 kilo waar je echt niet zomaar overheen kijkt.

Zoveel jaar zoveel honden en toch schat ik ze soms nog verkeerd in. Ivor heeft het blijkbaar fantastisch opgelost. En wie weet lukt het Ivor om Adam wat hondentaal te leren zodat hij ooit de laatste jaren van zijn leven tussen de rest van de honden kan slijten. Het verhaal van Adam is te lezen bij “mijn honden”.

De minste verandering in de honden betreffende hun gedrag neem ik waar. Tijdens de wandelingen merk ik dat Spirit de grootste Herder een beetje achterblijft en hij hijgt, dit zit me niet lekker dus ik laat een hartfilmpje maken helaas komt daar uit dat het zeer ernstig is en hij hooguit nog een jaar te leven heeft vervolgens raden ze een echo aan om naar aanleiding daarvan een therapie voor hem te kunnen inzetten. Ook zijn bloed na laten kijken maar gelukkig zijn lever, nieren en schildklier in orde. Na het nodige Google werk heb ik in Spa een cardioloog gevonden die niets anders doet dan hartonderzoeken en zelfs als één van de weinige cardiologen pacemakers bij honden plaatst. Al die tijd, vier hele dagen in de stress, als er iets met de honden is ben ik altijd erg van slag.

Het eerste hartfilmpje is gemaakt bij een Dierenartsen Centrum in Nederland. Een dierenartsen praktijk zoals zovele. Al toen ze het hartfilmpje maakte liep het niet zoals het moest. Er moesten onder zijn oksels plakkers geplakt worden voor enkele minuten zo werd het filmpje gemaakt waarna het filmpje zou worden door gemaild naar een Cardioloog. Zijn oksels werden geschoren en plakkers geplakt. Natuurlijk moesten die er ook weer af en dit was een drama het ging niet en ze gebruikte

daar één of andere gel voor om ze alsnog los te krijgen. Beide plekken zijn gaan ontsteken. Waar hij nog weken last van heeft gehad en het haar ook niet meer terug groeit. De Echte Cardioloog in Spa Dr. Nicole Van Israël keek bedenkelijk naar de uitslag, de ontstoken plekken (en mijn betraande ogen) ze vond het zeer onprofessioneel en de manier waarop het filmpje gemaakt was van voor de Oorlog. Met dit keer echte apparatuur werd het hart uitgebreid onderzocht. Conclusie een groot hart maar kern gezond. Ik huilde weer maar nu van opluchting en gaf haar een dikke zoen.

Dit is een les voor vele dierenartsen en mensen die dit lezen, het eeuwen oude gezegde “Schoenmaker blijf bij je leest” is hier van toepassing. Dus mensen wanneer je denkt dat er iets met je hond mis is ga naar een specialist doen we voor ons zelf ook. Het bespaart een hoop leed, tijd en geld voor een onnodig pruts onderzoek. En beste dierenartsen doe dat waar je voor geleerd heb.

Tussen alles door heb ik natuurlijk ook een Bed and Breakfast waar het nodig werk moet gebeuren.

In deze zelfde week kwam Noud hier schilderen. Om alles weer fris en gezellig te krijgen. Muren zijn hier namelijk binnen een paar maanden op schofthoogte vuil en de openhaard geeft ook het nodige aan het plafon af. Gezien het een heel oud huis is moeten er voor het schilderwerk ook de nodige naden weer dicht gemaakt worden en is het altijd weer veel meer werk dan gedacht word.

Het schoonmaken van de kamers is ook altijd een hele klus nu is haar en blubber allemaal geen probleem maar wanneer er brandgaten van een sigaret in de vloer zitten is verschrikkelijk termeer er op de kamers absoluut niet gerookt mag worden. Helaas geld die regel blijkbaar niet voor iedereen. Ook het deponeren van iets anders dan toiletpapier in het toilet stellen de vermalers niet op prijs en deze weigeren vervolgens dienst met alle gevolgen van dien. Verstopte leidingen en onbruikbare toiletten en douches. Met als gevolg dat ik tot mijn oksels in een toilet pot zit of tot mijn knieën in de septic put in de stront staat. Natuurlijk klinkt dit nu zeer komisch maar geloof mensen, dit is het allerlaatste waar je als menszijnde op zit te wachten. En lukt het me niet om de verstopping op te lossen dan moeten de vermalers uit elkaar gehaald worden om maandverband, wattenstaafjes of condooms te kunnen verwijderen ook dit is een zeer smerige klus.

Tijdens een weekend gebeurt er iets om nooit te vergeten.

Het terrein is omheind en tussen het gastengedeelte en het gedeelte terrein voor mijn honden is ook een hekwerk geplaatst. Onder nog eens extra afgezet zodat de gaten zo klein zijn dat geen hond zijn hoofd erdoor kon steken. Wel, dit had ik gedroomd. Terwijl we gezellig staan te praten hoor ik Adam huilen en niet het huilen dat hij doet wanneer hij honden aan de andere kant ziet maar huilen zoals een hond die pijn heeft het is een geluid dat je nooit vergeet. Als de bliksem ren ik naar buiten en zie dat Adam zijn hoofd door een gaatje van 5 bij 10 centimeter heeft gewurmd. Ik spring bovenop hem om hem rustig te houden en Noud rent naar het hok voor een ijzerzaag. Na flink wat zagen was Adam bevrijd. Geheel ongedeerd, ik kon hem wel achter het behang plakken hij heeft me dood laten schrikken. Maar in plaats daarvan heeft hij met ons pasta gegeten. En wat was ik blij dat Noud hier was ik had dit nooit alleen voor elkaar gekregen. Ik raak volstrekt in paniek wanneer er iets met de honden aan de hand is. De volgende dag ging ik natuurlijk met Adam mee de tuin in en zoals de meeste Herders was hij slim genoeg om bij het hek vandaan te blijven. Toch werd er per direct nog iets voor het hek geplaatst zodat dit niet meer kan gebeuren.

Ook werd Era het blinde hondenmeisje die dag loops en wist ze het hele weekend geen raad met zichzelf. De reuen hier zijn gecastreerd maar dat maakte letterlijk geen bal uit ze waren tot over hun oren verliefd en lieten haar geen moment met rust. Era vond het prachtig en gaat overal op in. Van ellende heb ik ze gescheiden tot dit feest over was niet echt gemakkelijk want ik had nu dus overal schotten in huis staan, geklemd tussen een vriezer/kast, fornuis /kast en buro en kast, even snel heen en weer lopen was er niet meer bij.

Over drie maanden zal ze gesteriliseerd worden. Helaas voor haar mag ze nu ook niet meer bij de hondengasten een ongelukje zit in een klein hoekje en er zijn al genoeg honden op de wereld die met spoed een lieve familie zoeken.

In de tussentijd werden er bij Spirit ook nog twee bultjes weg gehaald en ook die bleken helemaal onschadelijk. Maandag gaat hij naar een Osteopaat omdat hij onregelmatig loopt, waarschijnlijk een ontsteking op één van die plaatsen waar artrose zit. Hij heeft de ernstigste vorm van HD is geopereerd aan OCD, heeft ook ED en zijn linker knie is vergroeid van de artrose. Toen ik daar achter kwam werd mij verteld dat hij niet ouder kon worden dan een jaar of 6 inmiddels is hij 9 en wandelt hij 4 uur per dag mee zonder problemen. Ik zal de rest van zijn leven altijd met zijn benen bezig blijven. Desondanks hoeft hij geen medicijnen want hij als hij keurig onder de Fauna Sauna gaat is hij niet stijf na de wandeling en staat hij ook niet stijf op.

Ik zet altijd alles op alles om hem en de rest van de honden die er ook niet echt goed aan toe zijn nog beter te krijgen.

Natuurlijk is het geven van medicijnen een gemakkelijk oplossing maar deze kunnen de organen aantasten en wanneer er andere oplossingen zijn om de honden pijnvrij te krijgen en te houden heeft dat zeker mijn voorkeur. Dus beste mensen geef nooit zomaar op en laat je niet door een dierenarts met een horror verhaal weg sturen er zijn meerdere artsen die kundig zijn en veel hulp kunnen bieden.

Tussen alles door word er schoongemaakt en schoongemaakt de Bed and breakfast en het woongedeelte. En wanneer alles weer vlot verloopt en doorloopt, honden blij en gezond, gasten in een schoonhuis dan ga ik de overige uren van de dag met een goed gevoel de nodige slaap nemen.